środa, 16 grudnia 2015

Kokardki z łososiem

 Prawdopodobnie każdy spotkał się kiedyś ze stwierdzeniem, że makaron tuczy. Wiele z nas kojarzy go z tłustymi sosami, serami i wszystkim tym, co kaloryczne. Złe wyobrażenie sprawiło, że część osób na diecie porzuciła makaron, ponieważ nie wiedziała jak można przyrządzić go na inny, bardziej"dietetyczny", sposób.
 Pomysłodawcą poniższego dania jest mój chłopak. On gotuje, a ja "odchudzam" wymyślane przez niego przepisy. Właśnie w taki sposób powstały " Kokardki z łososiem", danie zarówno dla osób na diecie, prowadzących zdrowy tryb życia, jak i tych którzy do odżywiania nie przywiązują większej uwagi. Myślę, że będzie smakować każdemu miłośnikowi makaronu ;) 

Składniki na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 80 g łososia 
- 150 g pieczarek
- 15 g pomidorów suszonych 
- 100 ml wina
- ząbek czosnku
- olej do smażenia( u mnie kokosowy)
- 100 g pitnego jogurtu naturalnego 
- świeża bazylia
- sól
 

Wykonanie:
1. Gotujemy makaron al dente.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
3. Kroimy czosnek, pieczarki, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy, aby pieczarki puściły wodę.
4. Po odparowaniu wody dolewamy wino i redukujemy.
5. Kroimy łososia w kostkę i wrzucamy na patelnię.

6. Po podsmażeniu łososia odstawiamy patelnię na kilka minut, dolewamy jogurt i ponownie podgrzewamy. 
7. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory suszone, ugotowany makaron i świeżą bazylię. 

Wartości dla 1 porcji makaronu:
Kalorie: 380 kcal
Białko: 22 g
Węglowodany: 43 g
Tłuszcze: 10.5 g
Błonnik: 5,5 g

SMACZNEGO! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz