czwartek, 25 lutego 2016

Fasolowe leczo

Nowy semestr, a wraz z nim życie na pudełkach. Mając ferie część czasu przebywam w domu gdzie w każdej chwili mogę coś przygotować lub ze znajomymi gdzie tak naprawdę w każdym miejscu możemy znaleźć coś zdrowego do jedzenia, jeżeli tylko się postaramy. Teraz kiedy znowu wróciłam na uczelnię, a wydziałowy bufet zostawia dużo do życzenia (o zgrozo, bufet na wydziale związanym bezpośrednio z żywieniem człowieka) trzeba sobie radzić samemu. Kocham gotować, ale z uwagi na dużą ilość zajęć i nauki lubię przygotowywać swoje pudełka mając już w lodówce jakiegoś "gotowca". Przypominając sobie o schowanych gdzieś głęboko w szafkach puszkach z pomidorami i fasolą wymyśliłam banalny, szybki i przede wszystkim(!)wystarczający na parę dni (i pudełek) przepis. Zapraszam :D

Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 12 pieczarek
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cukinia
- 2 łyżki dowolnego oleju do smażenia
- sól i ulubione przyprawy u mnie bazylia i pieprz cayenne




Wykonanie:
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę, paprykę i cukinię w większą, pieczarki w plasterki.
2. Do głębokiego garnka wlewamy olej, rzucamy cebulę, a gdy się już lekko zeszkli dorzucamy pieczarki i czekamy, aż puszczą wodę.
3. Dodajemy warzywa, najpierw paprykę, następnie cukinię i czekamy aż zmiękną w międzyczasie delikatnie podlewając wodą.
4. Fasolę odcedzamy i wrzucamy razem z pomidorami.
5. Doprawiamy i zostawiamy chwilę na małym ogniu aż leczo delikatnie odparuje.

Z tylu składników wychodzi dość spory garnek, który starczył mi na 4 porcje. A tak się przedstawia wartość odżywcza jednego takiego talerza:




Kalorie: 232 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 31 g
Błonnik: 11 g

Oczywiście, jeżeli ktoś uważa, że taką porcją na pewno się nie nasyci, zawsze można nasz garnek podzielić na 3 części. U mnie akurat sprawdza się taka porcja, dzięki której jestem najedzona, ale nie czuję się ciężka co niestety czasem zdarza się przy daniach z warzywami strączkowymi dlatego ostrożnie z ilością ;)

SMACZNEGO! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz